Het doneren aan de goede doelen waar je om geeft, komt niet alleen de goede doelen zelf ten goede, maar kan ook voor jou een grote beloning zijn. Miljoenen mensen geven regelmatig aan liefdadigheidsinstellingen om doelen te steunen waar ze in geloven, maar ook voor het positieve effect dat het heeft op hun eigen leven.

Wilt u echter toch je abonnement op een goede doel zoals Artsen zonder Grenzen opzeggen ? Klik dan hier.

Waarom is het geven aan goede doelen dan zo verheugend? We hebben drie redenen om aan een liefdadigheidsinstelling naar keuze te doneren nader bekeken.

GEVEN AAN LIEFDADIGHEID MAAKT DAT JE JE GOED VOELT

Doneren aan liefdadigheid is een belangrijke sfeermaker. De kennis dat je anderen helpt is enorm machtig en kan je op zijn beurt gelukkiger en meer vervuld laten voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen het doen van een donatie aan het goede doel en een verhoogde activiteit op het gebied van de hersenen die plezier registreert – wat bewijst dat, zoals het oude spreekwoord zegt, het echt veel beter is om te geven dan om te ontvangen.

Ons eigen onderzoek naar waarom mensen geven ondersteunt dit. We vroegen 700 van onze gulle gevers om ons te vertellen wat hen motiveert om regelmatig aan het goede doel te geven; 42% was het eens met het plezier dat ze van het geven krijgen als een belangrijke invloed.

GEVEN AAN GOEDE DOELEN VERSTERKT PERSOONLIJKE WAARDEN

In ons onderzoek, Why we give, was een gevoel van sociaal geweten de meest gegeven reden om aan liefdadigheid te geven. Wat voor soort liefdadigheidswerk ze ook ondersteunden, 96% zei dat ze vonden dat ze een morele plicht hadden om te gebruiken wat ze hadden om anderen te helpen, een gevoel dat heel erg geworteld is in hun persoonlijke waarden en principes.

Het hebben van de kracht om het leven van anderen te verbeteren is voor veel mensen een voorrecht, en een voorrecht dat voortkomt uit een eigen gevoel van verplichting. Handelen op basis van deze krachtige gevoelens van verantwoordelijkheid is een geweldige manier om onze eigen persoonlijke waarden te versterken en het gevoel te hebben dat we leven op een manier die trouw is aan onze eigen ethische overtuigingen.

GEVEN HEEFT MEER IMPACT DAN OOIT

Veel mensen maken zich zorgen dat hun donaties aan een goed doel kunnen worden verminderd met fiscale of administratieve kosten, waardoor het volledige bedrag niet bij de mensen terechtkomt of dat ze echt willen helpen. Gelukkig zijn er manieren om het meeste uit elke donatie aan een goed doel te halen.

Als u een Britse belastingbetaler bent, kunt u het bedrag van elke donatie die u doet verhogen door middel van Gift Aid, een inkomstenbelastingverlaging die is gecreëerd om liefdadigheidsinstellingen te helpen het meeste te halen uit de fondsen die ze ontvangen. Aangezien Gift Aid het goede doel in staat stelt om het basistarief van de belasting op uw donatie terug te vorderen, voegt de regeling 25ct toe aan elke €1 die u geeft zonder extra kosten voor u.

Er zijn vele andere manieren om effectief aan het goede doel te geven, zoals door rechtstreeks van je salaris te doneren voordat de belasting wordt ingehouden via een loonlijstregeling, door aandelen aan het goede doel te doneren of door een liefdadige nalatenschap achter te laten in je testament. Deze manieren van schenken zorgen ervoor dat de door u gekozen goede doelen zoveel mogelijk profiteren van uw steun.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Birkenstock