Je loopt een kamer binnen. Draai de lichtschakelaar om en de kamer wordt verlicht. Simpel, hè? Niet helemaal. In de loop der jaren hebben de ontwikkelingen op het gebied van elektriciteit manieren geïntroduceerd om de aankoop van lichtschakelaars een wat gecompliceerd proces te maken. Niet alleen zijn er verschillende soorten Gira schakelaars, maar er zijn ook dimmeropties, gloeilampencombinaties en stilistische afwerking te overwegen.

Voordat u naar uw dichtstbijzijnde lichtwinkel gaat en serieus overweldigd wordt door de opties, is hier wat u moet weten:

Soorten lichtschakelaars en dimmers

Er zijn vier hoofdtypen schakelaars en dimmers te kennen. Merk op dat, terwijl de schakelaars slechts één bepaalde helderheid hebben, de dimmerstijlen het mogelijk maken om de verlichtingsniveaus aan te passen.

Enkelpolig: Het meest voorkomende type en het gemakkelijkst te installeren of te vervangen, enkelpolige stijlen besturen één armatuur vanuit een enkele schakelaar of dimmer.

Drie- of vierweg: Met deze schakelaars en dimmers kunt u één armatuur vanaf meer dan één locatie bedienen. Er kan bijvoorbeeld een schakelaar of dimmer onderin de trap of bovenin zitten.

Multi-locatie: Ontworpen voor het aansturen van verlichting vanaf drie of meer locaties, worden deze gebruikt in grotere ruimtes waar meerdere schakelaars of dimmers zinvol zijn voor het gemak en de veiligheid.

Dubbelpolig: Deze kunnen twee armaturen bedienen zonder dat er een aparte schakelkast nodig is. Dubbelpolige schakelaars en dimmers zijn meestal te vinden in industriële toepassingen waar grote apparaten en machines moeten worden geleverd.

De bijpassende lampen

Sommige typen gloeilampen zijn alleen compatibel met bepaalde typen schakelaars of dimmers. Zo zijn er bijvoorbeeld compact fluorescerende en LED-lampen die speciaal voor dimmers zijn gemaakt. Controleer de verpakking voordat u een verkeerde aankoop doet en ga eerder terug naar de winkel dan u had verwacht.

De stijlopties

De Spruce merkte op dat de stijl van de schakelaar of dimmer meestal neerkomt op voorkeuren of bestaande stukken, omdat het over het algemeen geen invloed heeft op de functie of de bedrading. Dat gezegd hebbende, zijn enkele van de gebruikelijke opties voor lichtschakelaars schakelaars, tuimelaars, schuifregelaars en drukknoppen. De stijlen van de dimmerbediening omvatten draaiknoppen die draaien om de verlichtingsniveaus aan te passen, evenals schakel-, schuif-, tuimel- en tikopties. Timers en bewegingssensoren zijn andere functies waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste schakelaars en dimmers voor uw verlichtingsbehoeften. Tot slot kunnen decoratieve schakelplaten een persoonlijk tintje aan uw verlichtingsbediening geven.

Wanneer het tijd is voor het vervangen van lichtschakelaars of upgrades, is het installeren van een nieuwe schakelaar een eenvoudige doe-het-zelf taak. Houd er echter rekening mee dat wanneer het om elektriciteit gaat, de veiligheid altijd op de eerste plaats moet komen. (Dat betekent dat u nooit een elektrisch doe-het-zelfproject start zonder eerst de stroom uit te schakelen).

Als u nerveus bent om de taak alleen uit te voeren, aarzel dan nooit om contact op te nemen met een erkende elektricien voor professionele hulp.

Lees ook: 3 redenen om te geven aan goede doelen