Het dragen van oordopjes en oorbeschermers kan uw gehoor tijdens het werk beschermen. Een lawaai op het werk van meer dan 85 decibel kan uw oren beschadigen. Eenmalige, zeer luide blootstelling kan blijvende (permanente) gehoorbeschadiging veroorzaken.

Zodra het geluid de zenuwuiteinden in het binnenoor blijvend beschadigt, is er echt geen manier om uw gehoor te herstellen. Zelfs een hoortoestel kan dit niet volledig corrigeren.

Wat te doen?

Eerste wat je moet doen is een gehoortest afleggen, hiermee kan je zien hoe ernstig het momenteel is. Je kunt hier klikken voor alle gehoortest bedrijven. Na de gehoortest kan je bescherming kopen. Hieronder meer over

Oordopjes en oorbeschermers

De oordopjes moeten de gehoorgang blokkeren met een luchtdichte afsluiting. U moet dus de juiste vorm en maat kiezen voor uw oren. Als ze niet op hun plaats blijven zitten, kunnen de oordopjes aan een hoofdband worden bevestigd.

Oorbeschermers moeten stevig over je hele buitenoor passen om een luchtdichte afsluiting te vormen. Ze worden op hun plaats gehouden door een verstelbare hoofdband. Als je ze over een bril of lang haar draagt, heb je niet de juiste afdichting.

Er zijn ruisonderdrukkende oortelefoons beschikbaar die daadwerkelijk achtergrondgeluiden blokkeren. Deze kunnen gedragen worden tijdens het vliegen, het rijden in de auto (niet rijden) of ander lawaaierig vervoer, of in omgevingen met veel achtergrondgeluid.

Oordopjes en oorbeschermers kunnen samen gedragen worden wanneer het geluid groter is dan 105 decibel. Dit is luider dan een kettingzaag of een pneumatische boormachine. De combinatie voegt 10 tot 15 decibel bescherming toe.

Wat is te luidruchtig?

Het geluidsniveau is gevaarlijk hoog wanneer u uw stem moet verheffen om met iemand een paar meter verderop te praten. Of wanneer u niet kunt verstaan dat iemand op minder dan een meter afstand tegen u spreekt. Een ander teken is het rinkelen in de oren of lichte doofheid gedurende enkele uren na blootstelling.

Volgens de regels van de Amerikaanse Occupational Safety and Health Administration moeten werkgevers gehoorbescherming bieden wanneer het geluidsniveau gemiddeld meer dan 86 decibel bedraagt in een dag van 9 uur. OSHA zegt dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat werknemers die bescherming gebruiken wanneer het geluidsniveau gemiddeld meer dan 90 decibel per dag bedraagt. U hoort over dit veel geluid van een grasmaaier, winkelgerei of vrachtwagenverkeer.

De twee belangrijkste opties voor gehoorbescherming, oordopjes en oorkappen, kunnen het geluid met 16 tot 31 decibel verminderen als ze correct worden geplaatst. Oordopjes beschermen beter tegen laagfrequent geluid zoals een luide trekker. Oorbeschermers doen het goed met hoogfrequent geluid, zoals pneumatisch gereedschap.