Niet alleen kost het tijd om een nauwkeurige diagnose van een depressie te krijgen, het vinden van de juiste medicatie om depressie te behandelen kan een ingewikkeld en delicaat proces zijn. Iemand kan een ernstig medisch probleem hebben, zoals een hartaandoening of lever- of nierziekte, waardoor sommige antidepressiva onveilig kunnen worden. Het antidepressivum kan ineffectief zijn voor u of de dosis kan ontoereikend zijn; er kan niet genoeg tijd zijn geweest om een effect te zien, of de bijwerkingen kunnen te vervelend zijn – wat kan leiden tot een mislukking van de behandeling.

Wat zijn antidepressiva?

Antidepressiva, soms in combinatie met psychotherapie, zijn vaak de eerste behandeling die mensen krijgen voor depressie. Als een antidepressivum niet goed werkt, kunt u misschien een ander middel van dezelfde klasse of een andere klasse van depressieve medicijnen helemaal proberen. Uw arts kan ook proberen de dosis te veranderen. In sommige gevallen kan uw arts u aanraden om meer dan één medicijn voor uw depressie in te nemen.

Bij het naderen van het gebruik van antidepressiva om depressie te behandelen, is het belangrijk om deze punten in gedachten te houden:

Slechts bij ongeveer 50% van de mensen met een depressie gaat het na de eerste kuur van antidepressiva beter. Dat blijkt uit een studie uit 2007. Degenen die beter werden, namen vaker iets hogere doses voor een langere tijd in.

Sommige antidepressiva werken beter voor bepaalde personen dan andere. Het is niet ongewoon om verschillende depressieve geneesmiddelen te proberen tijdens de behandeling. Ook is stoppen met roken een optie die je moet overwegen, tijdens het roken veranderen de hormonen in je lichaam.

Antidepressiva dragen een waarschuwing in een doos over een verhoogd risico in vergelijking met placebo voor suïcidaal denken en gedrag bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen in de leeftijd van 20-24 jaar.

In samenwerking met uw arts kunt u de risico’s en voordelen van de behandeling afwegen en het gebruik van medicijnen optimaliseren die uw symptomen het beste verlichten.

De belangrijkste soorten antidepressiva:

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) werden midden tot eind jaren tachtig op de markt gebracht. Deze generatie antidepressiva is nu de meest gebruikte klasse voor depressie. Voorbeelden hiervan zijn citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), paroxetine (Paxil, Pexeva), fluoxetine (Prozac, Sarafem) en sertraline (Zoloft). Twee geneesmiddelen, geclassificeerd als “serotoninemodulatoren en stimulatoren” of SMS’en (wat betekent dat ze een aantal vergelijkbare eigenschappen hebben als SSRI’s, maar ook van invloed zijn op andere hersenreceptoren) zijn vilazodone (Viibryd) en vortioxetine (Trintellix). Ze omvatten misselijkheid, maagklachten, seksuele problemen, vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid, gewichtsverandering en hoofdpijn.

Serotonine en noradrenaline heropname remmers zijn een nieuwer type antidepressivum. Deze klasse omvat venlafaxine (Effexor), desvenlafaxine, duloxetine en levomilnacipran. Bijwerkingen zijn onder andere maagklachten, slapeloosheid, seksuele problemen, angst, duizeligheid en vermoeidheid.

Tricyclische antidepressiva waren enkele van de eerste medicijnen die werden gebruikt om depressie te behandelen. Voorbeelden zijn amitriptyline (Elavil), desipramine (Norpramine, Pertofrane), doxepine (Adapin, Sinequan), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Aventyl, Pamelor), protriptyline (Vivactil) en trimipramine (Surmontil). Bijwerkingen zijn maagklachten, duizeligheid, een droge mond, veranderingen in de bloeddruk, veranderingen in de bloedsuikerspiegel en misselijkheid.