Bijles voor de kost wordt vaak gezien als een tussenstation tussen het afronden van je onderwijsdiploma en het wachten op je eerste fulltime baan als leraar. Maar heb je wel eens nagedacht over de voordelen van bijles naast je fulltime baan? Zeker, het extra inkomen is altijd een hulp, maar buiten dat geeft het opvoeders de kans om hun onderwijsvaardigheden aan te passen aan een heel andere omgeving en de vruchten te plukken van het feit dat ze een intiem onderdeel zijn geweest van het succes van een kind.

Wat zijn de voordelen van bijlessen?

Voor examens en academisch succes

Bijles, of het nu gaat om het 11+ middelbare school examen of om A-niveau’s, is steeds populairder geworden omdat de plaatsen voor scholen en universiteiten competitiever zijn geworden. Ouders hebben privédocenten in dienst genomen voor zowel examen-specifieke (met als doel om het goed te doen in een bepaald examen) als algemene lessen, zodat hun kinderen een betere kans hebben op toekomstig academisch succes.

Een één-op-één ervaring

Een goede leerkracht op school maakt vaak een duidelijk verschil op de bekwaamheid en het enthousiasme van een leerling voor een bepaald onderwerp, maar er zijn beperkingen aan wat er in de klas kan worden voorzien. Aangezien leerkrachten vaak moeten inspelen op de behoeften van tientallen leerlingen, terwijl ze ook een gestandaardiseerd curriculum volgen, is het voor hen moeilijk om de lessen af te stemmen op het vermogen van elke leerling. Het is daarom mogelijk dat meer capabele leerlingen niet voldoende worden uitgedaagd, terwijl het voor anderen een uitdaging kan zijn om bij te blijven. Privé-lessen daarentegen kunnen worden afgestemd op de behoeften en interesses van elke individuele student, zodat ze vertrouwen kunnen opbouwen in hun zwakkere vakken en interesse kunnen ontwikkelen in hun favoriete onderwerpen. Dit kan hen helpen om een liefde voor het leerproces te ontwikkelen, wat zowel op school als in het latere leven zeer nuttig zal zijn.

Voor alle leeftijden

Bijles kan ook de creativiteit van studenten van alle leeftijden vergroten. Docenten moedigen hun studenten vaak aan om onderwerpen vanuit een andere richting te benaderen en moedigen het denken van buitenaf aan, omdat ze niet beperkt worden door starre curricula. Bovendien kunnen docenten studenten aanmoedigen om zich op een dieper niveau met onderwerpen bezig te houden, omdat, in tegenstelling tot docenten, hun primaire doel niet is om studenten voor te bereiden op examens. Ironisch genoeg kan een dergelijke aanpak zelfs effectiever zijn bij het behalen van examensucces, omdat een dieper begrip van onderwerpen betekent dat studenten zelfs onconventionele of zeer uitdagende examenvragen kunnen beantwoorden.

Lees ook: 3 redenen om te geven aan goede doelen