Hoe meer we leren, hoe meer we de voordelen van virtual reality (VR) waarderen. Bestaat er op dit moment een opwindender innovatie? Nu mensen in de ontwikkelde wereld immuun worden voor digitale technologie, of het op zijn minst als vanzelfsprekend gaan beschouwen, is VR een van de weinige innovaties die nog ontzag inboezemen. Je kunt hier jouw eigen VR-bril kopen en de virtuele wereld ervaren.

Als VR het potentieel heeft om de kunst- en entertainmentindustrie te veranderen, heeft het ook het potentieel om de manier waarop kinderen spelen te veranderen. Nu ouders, leraren en gezondheidsdeskundigen steeds meer het belang van lichaamsbeweging benadrukken, vinden techbedrijven manieren om VR in bewegingsactiviteiten te integreren.

Deze VR-ontwikkelingen zijn opwindend, maar misschien zal de manier waarop VR onze manier van werken verandert, wel de grootste verandering teweegbrengen. Zal VR de volgende paradigmaverschuiving inluiden? Heeft het al vorm gekregen? In dit artikel zullen drie manieren worden belicht waarop VR een positief verschil maakt op de werkplek.

Gemak

VR kan organisaties tijd en geld besparen en het werk comfortabeler maken. Werknemers hoeven niet meer te reizen om beslissingen te nemen en projecten af te ronden. Architecten van over de hele wereld kunnen bijvoorbeeld virtual reality gebruiken om ontwerpen te evalueren. Dit alleen al is een financieel godsgeschenk. VR opent ook de deur voor een virtuele marktplaats, waar shoppers kledingstukken kunnen passen en je kunt zien hoe dat Arabische tapijt eruit zal zien in jouw kamer.

Opleiding

In sommige sectoren wordt VR gebruikt om werknemers te trainen, vooral in gevaarlijke omgevingen. Piloten gebruiken bijvoorbeeld simulators voor het geval ze een fout maken, en aankomende artsen maken gebruik van virtual reality om medische ongelukken te voorkomen. Piloten die een vliegtuig landen, brandweerlieden die zich voorbereiden op hun eerste brand – dit is immersief leren op zijn krachtigst. Immersief leren zal in veel beroepen het verschil tussen beginnelingen en veteranen verkleinen. Deze praktijken zullen zich in de toekomst alleen maar uitbreiden naar andere sectoren, en in het geval van traumatische ervaringen op de werkvloer kan VR een middel zijn om therapie te bieden.

Vergaderen

Denk Skype for Business op steroïden. VR heeft het potentieel om digitale werknemers samen te brengen in digitale vergaderingen en conferenties. Er zal real-time verslag worden gedaan van evenementen, zoiets als Facebook Live met VR. In plaats van de andere persoon alleen maar op een scherm te zien, krijg je het gevoel dat je in dezelfde ruimte bent als de ander, ook al ben je mijlenver weg. Met de opkomst van de freelance-economie kunnen virtuele vergaderingen de norm worden in plaats van de uitzondering.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diamanten