Panettone, de traditionele Italiaanse kerstspecialiteit, is meer dan alleen een (heerlijke) broodvruchtentaart. De manier waarop panettone wordt gemaakt, de stappen die bij het maken van panettone worden gevolgd en de geschiedenis van panettone zijn slechts een paar dingen die de Italiaanse kerstspecialiteit nog specialer maken.

PANETTONE IS EIGENLIJK EEN ZUURDESEM

Het is een zuurdesem en de gist is afkomstig van de “lievito madre”, het moederdeeg, dat wordt doorgegeven aan elke nieuwe partij. In vergelijking met gewone bakmethoden, maakt dit proces het brood geuriger en smakelijker, en eigenlijk gemakkelijker te verteren.

DE GESTIPPELDE OORSPRONG VAN PANETTONE

Er zijn meer dan een paar theorieën over de oorsprong van de panettone. Onder de legenden over de uitvinding van de panettone zijn knechten die hun gist aanbieden om een mislukte taart te redden, vrijers die proberen indruk te maken op vaders van hun geliefde, en een oude wet rond wie met tarwe mocht bakken om brood te maken. Maar de ware oorsprong is niet echt bekend, en zoals bij zoveel grote dingen maakt het mysterie eromheen deel uit van zijn charme. We weten wel dat het uit Milaan komt, en dat het woord zelf komt van “panetto” dat een klein broodtaartje betekent, met het achtervoegsel “-one” dat het verandert in “groot gebak”. De rest blijft legende en van horen zeggen.

PANETTONE WORDT NA HET BAKKEN ONDERSTEBOVEN OPGEHANGEN

Wanneer de panettone klaar is met bakken, wordt hij ondersteboven gehangen tot hij is afgekoeld. Zo wordt voorkomen dat het brood in zichzelf valt en blijft de heerlijke zachte en luchtige textuur behouden.

HET DUURT DRIE DAGEN OM PANETTONE TE MAKEN

Panettone maken duurt drie dagen, tussen mengen, rijzen, bakken en rusten. Dat zijn drie dagen geduld en respect voor de natuurlijke cyclus en ingrediënten (de moeite waard, vinden wij).

Lees ook: Eenvoudige manieren om het interieur van jouw auto te upgraden