Is dit de meest eclectische stad van Europa? Wij denken van wel. Maak kennis met onze selectie van de beste dingen om te doen in Amsterdam

Hier is een uitdaging – noem een Europese stad die leuker, diverser of gewoonweg eclectischer is dan de Nederlandse hoofdstad. Moeilijk, toch? Hoe lang je hier ook bent, in een mum van tijd kan er een volgepakt, gepersonaliseerd cultureel programma in elkaar geflanst worden. Musea? Clubs? Buitensporten? Er is geen betere plek. En ook al is het steeds meer een kwestie van toegeven aan het grote aantal toeristen, het steeds veranderende landschap van Amsterdam zorgt ervoor dat ook de inwoners van Amsterdam altijd iets nieuws en spannends te ontdekken hebben.

Zoals altijd trekt het beruchte nachtleven nog steeds herten en kippen bij de buslading, maar ver weg van de sex ‘n’ drugsbroedplaats die de Wallenwijk is, is er in deze elegante, compacte stad genoeg te zien, te eten, te drinken en te doen. In de buurt is er de vorstelijke, modieuze Jordaan, De Pijp en het opkomende Oost, waar ouderwetse Turkse groenteboeren naast elkaar zitten met stijlvolle restaurants, brunchspots en onafhankelijke boetieks. Allemaal de moeite van een bezoek waard – dus graaf in onze keuze van de beste dingen om te doen in Amsterdam en plan die route.

Rent a boat: Amsterdam Rondvaart

Een van de activiteiten die Amsterdam moet doen en die, hoewel het een cliché is, nog steeds de beste manier is om de stad te verkennen. Natuurlijk zijn de fietsen van Amsterdam iconisch, maar een rondvaart door de grachten vergt geen fysieke inspanning, zodat je eindelijk kunt ontspannen. Er is een overvloed aan touroperators met boten, waarvan de meeste vertrekken vanuit Centraal.

Er is niet veel verschil tussen de meeste touroperators, maar het is de moeite waard om een langere tocht te maken die ook naar het IJ gaat (de beste zijn ongeveer 75 minuten). Als je het een beetje te pakken wilt krijgen, zijn er ook diner- en cocktailcruises in de avonduren en zelfs een met een live jazzband aan boord. Klassiek.

Albert Cuypmarkt

Met een rijke historie als handelsnatie, waarderen de Nederlanders het onderhandelen en de waarde voor hun geld. De Albert Cuypmarkt, in het hart van De Pijp, is de plek om de lokale bevolking te observeren op haar best.

De markt op straat heeft een ongelofelijk aanbod aan eten, kleding, snuisterijen en souvenirs. Voor verse vis, kip, vlees en groenten is het moeilijk te verslaan. Het is ook een geweldige plek om gewoon te slingeren, de sfeer op te snuiven en je te mengen met echte Amsterdammers.

De Negen Straatjes

In het midden van de grachtengordel in de Jordaan, is deze microbuurt van schilderachtige en eigenzinnige straatjes groot in persoonlijkheid en vol met gezellige cafés, onafhankelijke boetieks, vintage winkels en ambachtelijke levensmiddelenwinkels.

Het beste is om in een rustig tempo te genieten van de vele instapklare ontmoetingsplaatsen hier – dit is het oude Amsterdam op zijn best – plus een aantal charmante plekjes om gewoon te zitten en de wereld voorbij te zien gaan.

Lees ook: Welk type serviesgoed is geschikt voor jouw restaurant?