Slecht water is slecht voor je, maar veilig water is de sleutel tot het leven – en goed voor je! Water heeft zoveel voordelen voor de gezondheid dat het U.S. Centers for Disease Control & Prevention (CDC) aanbeveelt elke dag acht glazen van 250ml water te drinken.

Water en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Volgens de CDC zijn de belangrijkste oorzaken van ziekte-uitbraken in verband met drinkwater: Giardia intestinalis, hepatitis A, norovirus en Shigella. Hoe erg dat ook klinkt, het is verre van een volledige lijst. Er zijn ook gezondheidsrisico’s verbonden aan water dat besmet is met organische en anorganische stoffen, andere bacteriën en virussen en andere verontreinigende stoffen.

Sommige studies leggen een verband tussen hoge loodgehaltes in drinkwater en vertragingen in de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, korte aandachtsspanne en leermoeilijkheden bij kinderen. Er zijn ook aanwijzingen dat arsenicum in drinkwater kan leiden tot schade aan zenuwen, hart, huid en bloedvaten. En Cryptosporidium is verantwoordelijk voor mogelijk levensbedreigende diarree.

Toch is water essentieel. Het menselijk lichaam bestaat tenslotte voor 70% uit water, en hoewel een mens een maand of langer zonder voedsel kan overleven, kan een week zonder water fataal zijn.

Voor meer vragen over watermanagement kun je terecht bij klantenservice vitens.

Kwalitatieve water is ook goed voor apparaten

Water van hoge kwaliteit is goed voor uw huis en apparaten. Onthard water kan je geld besparen door ervoor te zorgen dat jouw toestellen optimaal blijven werken en dat ze langer meegaan. De hoeveelheid afwas- en wasmiddel die je gebruikt kan gehalveerd worden, of zelfs meer, als je onthard water gebruikt. Je kunt ook de wastemperatuur verlagen van warm naar koud zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, zo blijkt uit twee andere onafhankelijke studies.

Een studie uit 2009, uitgevoerd door het Battelle Memorial Institute in opdracht van de Water Quality Research Foundation (WQRF), toont aan dat het toevoegen van een waterontharder waterverwarmers en grote toestellen helpt om zo efficiënt mogelijk te werken, terwijl verstoppingen in douchekoppen, kranen en afvoeren worden voorkomen. Onderzoekers lieten vaatwassers en wasmachines bijvoorbeeld 30 dagen lang 240 wasbeurten draaien. De helft van de machines gebruikte onthard water, terwijl de andere machines hard water gebruikten. Aan het einde van de maand hadden de wasmachines met onthard water bijna geen kalkaanslag, maar de wasmachines met hard water moesten kalkaanslag verwijderen om goed te kunnen werken.

Wat de waterverwarmers betreft, ontdekten de onderzoekers dat wanneer ze onthard water gebruikten, de toestellen hun oorspronkelijke fabrieksrendement tot 15 jaar behielden. Hard water door de toestellen laten lopen verminderde het rendement tot 48%. De kalkaanslag verkortte de levensduur van de verwarmingselementen in elektrische boilers, en sommige tankloze boilers die hard water gebruikten begaven het al na 1,6 jaar.

Lees ook: Ontdek het Nederlandse beautymerk: Rituals