Infraroodverwarmingen zijn een populaire oplossing voor verwarming geworden. In plaats van warme lucht door een ruimte te blazen, werken infraroodpanelen met convectiewarmte, waarbij ruimtes worden verwarmd met onzichtbare infrarode lichtgolven, zoals die van de zon.

Met verschillende types en stijlen, waaronder persoonlijke ruimteverwarmers, industriële en buitenverwarmers, kunnen ze een goedkope, milieuvriendelijke manier zijn om jouw ruimtes deze winter te verwarmen.

Lees het artikel hieronder om te weten hoe het werkt en welke types er zijn.

Hoe werkt verwarmingstechnologie?

Infraroodverwarmingen, ook bekend als stralingsverwarmingen, maken gebruik van onzichtbare infrarode lichtgolven. Net als wat de zon uitstraalt, verwarmt infrarood- of stralingsverwarming omringende voorwerpen en mensen, waarbij de warmte wordt overgebracht op oppervlakken en de huid. De omringende voorwerpen en mensen absorberen de warmte die door de infraroodstraler wordt afgegeven, waardoor de warmte in de kamer toeneemt via de voorwerpen en mensen die worden verwarmd. Omdat de lucht niet wordt verwarmd en gecirculeerd, varieert het temperatuurverschil tussen het plafond en de vloer in totaal met 2 – 3 graden.

Andere verwarmers die warme lucht laten circuleren via een ventilator, verwarmen de lucht vaak, waardoor de zuurstof in de kamer afneemt en de hoeveelheid vocht in de kamer vermindert. Infraroodverwarmers vereisen geen zuurstof uit de ruimte, en ze verminderen vaak de behoefte aan luchtbevochtigers tijdens de winter, omdat ze de lucht niet uitdrogen.

Soorten infraroodverwarmers

Persoonlijke infrarood ruimteverwarmers

Persoonlijke infrarood ruimteverwarmers, zoals vloer-, tafelblad- en wandverwarmers, zorgen voor extra warmte in kleine ruimtes, zoals woonkamers, slaapkamers, kantoren, en meer.

Infrarood haarden en kachels

Ontworpen voor het verwarmen van maximaal 1.000 vierkante meter, zijn sommige infraroodverwarmers beter geschikt voor goed geïsoleerde of binnenkamers. Infrarood vuurhaarden zijn een populaire optie voor elektrische haarden en kachels.

Garage & industriële infrarood verwarmers

Infraroodverwarmingen kunnen ook worden gebruikt in werkomgevingen, zoals garages en op industriële terreinen. De grote warmteafgifte en de grootte van de verwarmer maken ze geschikte oplossingen voor het verwarmen van grotere ruimtes. Plaatsen die het meest profiteren van infraroodverwarmers aan de wand zijn open laadperrons en laaddocks, magazijnen, hangars, enz.

Infraroodstralers voor buiten en patio

Patio- en buitenverwarmers zijn praktische, veilige oplossingen voor buitenverwarming. Van overdekte patio’s tot restaurantdekken, deze buitenverwarmers genereren een aanzienlijke hoeveelheid warmte voor een gecondenseerde ruimte, en zorgen voor de broodnodige warmte bij koeler weer. Kies tussen infraroodverwarmers op propaan, elektriciteit of aardgas.

Badkamer Infraroodverwarmingen

Sommige mensen nemen de warmte van infrarood mee naar de badkamer. Omhul de badkamer met warmte tijdens de wintermaanden met onzichtbare infraroodverwarming.

Lees ook: 4 Feiten over panettone die je moet weten