We hebben de beste gids voor het doorbrengen van je vakantie in Rome, Italië, met het beste van de niet te missen bezienswaardigheden, de musts van wat te eten en te drinken, het museum, kerken en historische plaatsen waar je van droomt, en alle geheime plekjes die je nooit hebt gekend.

Bewonder de oude ruïnes op het Romeinse Forum

Als je de enorme archeologische site van het Romeinse Forum betreedt en door de ruïnes slentert, kun je je bijna voorstellen dat de inwoners van het oude Rome in toga’s door de geplaveide straten lopen en offers brengen aan de tempels. Natuurlijk helpt het om een gids te hebben die de verhalen tot leven kan brengen, of je zou het huis van Augustus kunnen verwarren met dat van Livia, want er zijn geen borden in het complex die aangeven wat wat is.

De site dateert van rond 500 v.C., maar werd uitgebreid door Julius Caesar, Augustus Caesar, Domitianus en Trajanus. In feite zie je overblijfselen van het keizerlijke Rome die zich buiten de grenzen van het Forum uitstrekken met de Zuil van Trajanus, de Boog van Titus, en het Circus Maximus, om er maar een paar te noemen.

Bezoek het Colosseum

Het Colosseum, het meest internationaal erkende symbool van Rome, heeft een lange en bloedige geschiedenis. Het werd ingehuldigd in 80 na Christus met 100 dagen aan wedstrijden, waaronder gladiatorengevechten en dierengevechten. Het was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk en er wordt aangenomen dat het tot 50.000 mensen in huis heeft. Ondanks eeuwen van verwaarlozing werd het tot de achttiende eeuw gebruikt als steengroeve – het is (grotendeels) intact gebleven.

Vandaag de dag komen er jaarlijks bijna 4 miljoen mensen op bezoek. Koop je tickets op voorhand of wees bereid om in een zeer lange rij te wachten. Een gecombineerd ticket voor het Forum Romanum, Colosseum en Palatine Hill geeft toegang tot alle drie de sites en laat je de rij bij het Colosseum overslaan.

Bewonder het Vaticaan en zijn Musea

Je kunt gemakkelijk een hele dag doorbrengen met het verkennen van de omgeving van het Vaticaan. Begin bij de Piazza di San Pietro, die Bernini heeft ontworpen om er als armen uitgestrekt uit te zien in een omhelzing. Naast de Sint-Pietersbasiliek is de absolute must-see de Vaticaanse Musea, die de Sixtijnse Kapel van Michelangelo bevatten. Andere hoogtepunten in het 1.400 kamers tellende paleis zijn onder andere de Rafaëlische Kamers, oude meesterwerken en antieke beeldhouwwerken.

Net ten zuiden van Vaticaanstad staat Castel Sant’Angelo, waar pausen troost zochten tijdens belegeringen. Klim naar de top voor een prachtig uitzicht op Vaticaanstad en de Tiber. Aan de voet daarvan kun je de Ponte Sant’Angelo zien met Bernini’s prachtig bewerkte marmeren engelen.

Lees ook: 4 redenen waarom je in 2020 nog telefoon hoesjes moet aanschaffen